xecute

Direktlänk till inlägg 8 oktober 2011

Det du tror är det du får

Av Xecute - 8 oktober 2011 09:11

Tredje utdraget från boken:


"Det är laddat att säga att tron har så stor betydelse eftersom det går emot det gängse vetenskapstänkandet där information och kunskap är hårdvalutan. Människans egna tankar betraktas som en opålitlig variabel och diffus mjukvara. Dessutom finns risken att tro förväxlas med religion. Men det är helt skilda områden, såvida man inte tillskriver en stark tro på en kirurgs skicklighet eller motionens effekt något som kan likställas med religion.


Här kommer man lätt in på minerad mark, och det krävs mental öppenhet av forskarna för dessa nya tankar. Det krävs även en objektivitet - och inte förkastelse - gentemot det som ännu inte är inlemmat i rådande vetenskapsparadigm. Allt gällande den mänskliga hjärnan och kraften är inte upptäkt ännu, snarare har vi det allra mesta framför oss.


För att se dessa nya fenomen krävs det också att man vill se dem. Det vi varseblir eller uppfattar kommer från våra upplevelser, och upplevelser är det som leder till övertygelser. Men det är inte förrän övertygelserna är befästa som det vi varseblivit (sinnesintrycken) stabiliseras. Det är detsamma som att vår övertygelse eller tro är det som bestämmer vad vi uppfattar. I själva verket är det så att det du tror, ser du verkligen. Omvänt, vill du inte tro på något. så ser du det inte heller.


Studier med neuroimaging och hjärnscanningar ger starkt stöd för synen att en människas personliga karaktär och syftet med hennes mentala processer (tankar, tro och viljan) har betydande inflytande på hjärnans funktion och formbarhet. Med andra ord spelar vår egen personliga inställning och intention med det vi gör en avgörande roll.


Detta kan illustreras av en forskningsstudie från Harvard University i Boston. Här ingick 84 kvinnliga hotellstäderskor och hälften fick reda på att det städjobb de utförde var utmärkt motion och svarade mot de statliga rekommendationerna för en aktiv livsstil. Man visade exempel på hur deras arbete automatiskt gav bra motion, medan den andra gruppen inte fik denna information.

Vid utvärderingen en månad senare hade inget beteende förändrats i grupperna, men den informerade gruppen upplevde att de fick mer motion än tidigare. De hade även minskat i vikt, uppvisade lägre blodtryk, minskat andel kroppsfett minskat midje- och höftmått och lägre BMI jämfört med kontrollgruppen. Det stödjer hypotesen att en mindre eller större del av motionens hälsosamma effekt är resultatet av att vi tror att den är bra för oss!


På samma sätt kan tro även ha en negativ inverkan och det kallas för nocebo. Nya experminentella bevis visar att negativa verbala förslag (suggestioner) sätter igång oro och förväntningar att smärtan ska öka, varvid smärtan också ökar. Den nye professorn i integrerad medicin vid Karolinska Institutet, Martin Ingvar, kallar det för "anxiebo".


Denna verbalt igångsatta oro ger hyperaktivitet i stresssystemet - den så kallade HPA-axeln (hypotalamus-hypofysen-binjurarna). Det kan mätas genom ökade mängder av adrenalin och kortisol i blodet, medan antagonister mot själva smärtöverföringen (anti-kolecystokinin) kan blockera smärta. Även parkinson försämras av negativa suggestioner, vilket visar på sårbarheten hos oss människor för negativa ord, uttalanden, kränkningar, pessimistisk syn oh hopplöshet.


Det vi tror på har således avgörande betydelse - vare sig det är av positiv eller negativ karaktär."



"Det är omöjligt att inte tro det du ser,

men det är lika omöjligt att se det du inte tror på"

En kurs i mirakler, kap 11

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Xecute - 20 mars 2022 19:37

Jag kanske inte bloggar ofta, men när jag bloggar bloggar jag, och då bloggar jag rejält (Edvard Blom)      Hänt sedan sist: Är tillbaka i yrket jag utbildade mig i och jobbade med under många år, bland annat på dåvarande Örebro Kuriren. Där star...

Av Xecute - 22 maj 2019 16:00

Vi kommer alla dit förr eller senare. Vi alla kommer bli föräldralösa. Ingen förälder lever för evigt.  Man kan tycka att det inte är en så stor grej; det händer alla och är en naturlig del av livet. Man föds och man dör. Det är inte konstigt att e...

Av Xecute - 12 juni 2018 20:34

Häromveckan ifrågasatte min äldsta son varför jag haft "så många" pojkvänner. Dels är han ung; fyller snart 18 år, dels är han högfungerande autist och därför i vissa lägen lite fyrkantig. Saker är ofta svarta och vita.  Jag försökte förklara livet...

Av Xecute - 17 februari 2018 22:36

Det slår aldrig fel. Så fort man är riktigt skönt bajsnödig, sådär så man faktiskt ser fram emot att sätta sig på toaletten, ja då hinner man inte mer än börja förrän nästa person knackar desperat på dörren.  "Mamma jag måste kissa!" Det spelar...

Av Xecute - 15 augusti 2016 20:48

Nu måste jag bara! Jag står inte uuuuuuuuuuut längre om jag inte får göra det. Kommentera Gilmore Girls, alltså.   Jag vet, det är en gammal serie. Följde den lite sporadiskt för många år sedan, i början på 2000-talet. Tyckte den var bra, men u...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards