xecute

Direktlänk till inlägg 7 oktober 2011

Placeboeffekten

Av Xecute - 7 oktober 2011 21:15

Utdrag två från boken om tankarnas kraft:


"Hjärnan kan inte skilja på tro och vetande, och det vi tror på uppfattar vårt system som en sanning. Med vårt system menas hela vårt jag - tankar, känslor, själ och kropp. Allt mer forskning pekar på att tron har mycket större betydelse än vi velat ge den, och otaliga studier vittnar om att det vi tror på manifesterar sig i kroppen. Tron - eller tilliten, tilltron, åsikten och övertygelsen - formar även en fysisk realitet.


En intressant studie publicerad i New England Journal of Medicine 2002 utvärderade effekten av "falsk" knäkirurgi (placebo) på patienter med allvarlig och försvagande knäsmärta. Patienterna delades in i tre grupper och i den första behandlades knäet genom att hyvla av det skadade brosket, i den andra sköljdes knäleden med saltlösning för att få bort orsaken till inflammationen. Båda dessa metoder är standardmetoder vid artritiska knän. I den tredje gruppen fejkades kirurgin genom att patienten sövdes och kirurgen gjorde tre standardsnitt medan han talade och agerade som om han gjort riktig kirurgi. Man skvätte även saltlösning på knäet och sydde ihop snitten efter 40 minuter. Alla tre grupperna fick samma postoperativa behandling med bland annat ett träningsprogram.

Gruppen som fick kirurgi reagerade som förväntat med förbättring. Men det intressanta var att placebogruppen förbättrades lika mycket som de två andra grupperna, varvid kirurgen lite uppgivet konstaterade att enda fördelen med knäkirurgi för osteoartrit är placeboeffekten.


Trons kraft är det som medicinen kallar för placeboeffekten, och som man hittills helst bortsett ifrån. Det är beviset för tankens kraft över materien, och man borde använda det istället för att bortse från det.


Läkemedelsföretagen har idag problem med att de kemiska medel som testas sällan är bättre än placebo, eller de "sockerpiller" som referensgruppen får. En studie visar att hela 80 procent av effekten av antidepressiva medel i kliniska studier kunde härledas till placeboeffekten. Skillnaden mellan läkemedlets effekt och placebon var i realiteten så liten att den kliniska skillnaden var meningslös. Underlaget av data var sammanställt av ansökningar om läkemedel inskickade till det amerikanska läkemedelsverket FDA.


Placeboeffekten finns visad i mängder av sjukdomstillstånd och är starkare för vissa tillstånd än andra. Till exempel existerar objektiv placebo vid astma, något man borde utnyttja mer för att slippa medicineringen. Där har man även upptäckt hur dysfunktionell andning felaktigt diagnostiseras som astma, när det handlar om att lära sig att andas rätt med djup bukandning.


Smärtlindring är ett annat exempel där mer ä varannan person får minskad smärta av ett overksamt medel (sockerpiller). Placeboeffekten av smärtstillande  medel involverar troligen både högre kognitiva center i hjärnan och det kroppsegna opiatsystemet. Forskning från professor Martin Ingvars grupp vid Karolinska Institutet bekräftar att både smärätstillande medel och placebo uppvisar en liknande aktivitet i hjärnan. Således involveras och engageras samma system enbart av tron på preparatets verkan.


Den psykologiska behandlingen och bemötandet från läkare och sjuksköterskor har visat sig ha mycket stor betydelse för att minska smärtan och smärtupplevelsen. Avsikten med behandlingen, människors förväntningar, kulturella skillnader och förmågan att se mening i det som sker är centrala för placeboeffekten och avgörade faktorer för hälsa.


Olika människor är också olika känsliga för placeboeffekten. Om man har positiv förväntan, tro, vilja och engagemang blir den kraftigare, vilket visar på trons och tankens stora betydelse vid läkning och för god hälsa."

 
 
Bea

Bea

8 oktober 2011 06:44

Jag tror stenhårt på denna teorin. Och kära little miss red säger sig dessutom bli stärkt av det positiva och kärleksfulla familj, vänner och bekanta delar med sig av. Bara det gör det enkelt att vara positiv.

http://aretsmama.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Xecute - 20 mars 2022 19:37

Jag kanske inte bloggar ofta, men när jag bloggar bloggar jag, och då bloggar jag rejält (Edvard Blom)      Hänt sedan sist: Är tillbaka i yrket jag utbildade mig i och jobbade med under många år, bland annat på dåvarande Örebro Kuriren. Där star...

Av Xecute - 22 maj 2019 16:00

Vi kommer alla dit förr eller senare. Vi alla kommer bli föräldralösa. Ingen förälder lever för evigt.  Man kan tycka att det inte är en så stor grej; det händer alla och är en naturlig del av livet. Man föds och man dör. Det är inte konstigt att e...

Av Xecute - 12 juni 2018 20:34

Häromveckan ifrågasatte min äldsta son varför jag haft "så många" pojkvänner. Dels är han ung; fyller snart 18 år, dels är han högfungerande autist och därför i vissa lägen lite fyrkantig. Saker är ofta svarta och vita.  Jag försökte förklara livet...

Av Xecute - 17 februari 2018 22:36

Det slår aldrig fel. Så fort man är riktigt skönt bajsnödig, sådär så man faktiskt ser fram emot att sätta sig på toaletten, ja då hinner man inte mer än börja förrän nästa person knackar desperat på dörren.  "Mamma jag måste kissa!" Det spelar...

Av Xecute - 15 augusti 2016 20:48

Nu måste jag bara! Jag står inte uuuuuuuuuuut längre om jag inte får göra det. Kommentera Gilmore Girls, alltså.   Jag vet, det är en gammal serie. Följde den lite sporadiskt för många år sedan, i början på 2000-talet. Tyckte den var bra, men u...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards